dimecres, 22 d’agost del 2018

Entrevista a Purificación Verdú

Autor: Maribel Muñoz, Font: pròpia meua
Hui entrevistem a Purificación Verdú. Ella és infermera i actualment està treballant al Servici d'Urgències Hospitalàries de l'Hospital Marina Baixa i en el Centre de Dia Fundació Aragonés. A més a més, té una llarga experiència també com auxiliar d'infermeria i va treballar uns anys en la Residència d'ancians Santa Marta i en altres centres sociosanitaris.



Hola Puri! Moltes gràcies per atendre'ns i acostar-nos les teues experiències sobre les úlceres per pressió.
Hola! És un plaer.

Puri, segons la teua experiència laboral, principalment en institucions socio-sanitàries... Quin tipus d'úlceres o ferides cròniques tenen major incidència?
Les ferides cròniques d'etiologia diabètica i vascular són molt freqüents. Però en institucions geriàtriques les úlceres per pressió també tenen una alta incidència, s'estima que en un 23% dels residents.

I per què creus que l'úlceres per pressió es donen amb tanta freqüència en  institucions geriàtriques?
Pel perfil de les persones majors amb una deterioració pròpia de l'edat i de les pluripatologies associades que van minvant la seua mobilitat, funcionalitat i autonomia. Pensa que són persones que majoritàriament solen estar reduïts a llit o cadira, sense poder moure's, amb falta de control d'esfínters, mala nutrició i/o falta de lucidesa mental.

Però, què són exactament les úlceres per pressió?
Son lesiones isquèmiques que tendeixen a aparéixer quan el teixit bla està comprimit entre dos plans, un les prominències òssies del propi pacient i un altre una superfície externa (llit, cadira de rodes,...). Són més conegudes com escares.

Per què es produeixen?
Les forces responsables de la seua aparició són la pressió, la fricció i la força externa de  pinçament vascular. Això origina una isquemia local en la zona i si la pressió no disminueix es produeix una alteració en els teixits subjacents que desemboquen en necrosis i ulceració, podent arribar a afectar plans més profunds com és la destrucció de músculs, aponeurosis, vasos sanguinis, nervis i ossos.

Sembla un problema seriós, no?
Sí, les úlceres per pressió són lesions greus per al personal sanitari perquè com diu la frase, "ixen de pressa i curen lentament" i això quan ho fan, per la qual cosa el tractament i la detecció precoç acceleren la recuperació i disminueix les complicacions.

On es localitzen aquest tipus de lesions?
Es localitzen habitualment en les zones de suport que coincideixen amb prominències o màxim relleu ossi, sent les zones de major risc la zona sacra, els talons, les tuberositats isquiàtiques i els malucs.

És possible la seua prevenció?
Clar que sí! Tinguem clar que les úlceres per pressió no són una malaltia sinó un accident assistencial i s'estima que un 95% de les úlceres són evitables.

Aleshores, què podem fer per a previndre les úlceres per pressió?
És necessari seguir els protocols d'actuació que hi ha marcats però bàsicament  els aspectes més importants a seguir per a la seua prevenció són realitzar una correcta higiene del pacient, procurant que la pell estiga sempre neta i seca evitant la humitat, utilitzar productes adequats per a això, assecant minuciosament la pell sense fregar, no utilitzant cap tipus d'alcohols. També es portarà un control nutricional, ja que la nutrició juga un paper rellevant tant en la cicatrització de les ferides com en la prevenció d'aquestes. En el cas que la dieta habitual del pacient no cobrisca aquestes necessitats s'ha de recórrer a suplements hiperproteics de nutrició enteral oral per a evitar situacions de carència. I és fonamental també la mobilització del pacient fent canvis posturals.

En aquest aspecte dels canvis posturals, quins criteris hem de seguir?
En general es recomana realitzar els canvis posturals cada 2-3 hores durant el dia i cada 4 hores a la nit però dependrà del risc que presenta el pacient. És important també mantindre l'alineament corporal per a evitar possibles deformitats articulars i àlgies posturals. S'han d'utilitzar dispositius que mitiguen al màxim la pressió on existeix major risc d'úlceres com a coixins, matalassos antiescares, protectors locals en colzes i taló,... 

Abans has comentat que les cures dependran del risc que presente el pacient... Seguiu algun tipus de valoració?
Sí, en infermeria usem l'Escala de Norton que mesura els factors de risc com són l'estat físic general, l'estat mental, la incontinència, l'activitat i la mobilitat del pacient. Amb aquesta escala sabem el risc que té cada pacient a patir úlceres per pressió, i poder així planificar unes cures preventives.

La prevenció és un treball exclusiu d'infermeria?
No, les úlceres per pressió poden i deuen evitar-se amb unes bones cures d'infermeria però dins d'un pla general que inclou el treball multidisciplinari del metge, infermera, fisioterapeuta, auxiliars d'infermeria, zeladors, TAPSD, pacient i família.

Puri, moltes gràcies per les teues paraules i pel teu temps. Ha sigut molt interessant parlar amb tu. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada