divendres, 10 d’agost del 2018

La valoración de la úlceras por presión

La valoració és el primer pas per a determinar la presència d'una úlcera per pressió, implicant la valoració integral de la persona i no solament de l'úlcera. Es realitza atenent tres aspectes: l'estat de l'entorn de l'usuari, l'estat de l'entorn de cures i de l'estat de la lesió.

L'estat de l'usuari

Cal realitzar una història i un examen físic complet, prestant especial atenció als factors de risc de les úlceres per pressió (immobilitat, incontinència, nutrició, edat avançada, nivell de consciència, etc.). Són de gran utilitat i convé emplenar una escala de valoració del risc de desenvolupar UPP (l'escala de Norton i/o l'escala de Braden) .

És molt important identificar les malalties que poden interferir en el procés de curació (alteracions vasculars, respiratòries, metabòliques, etc.).

S'han de conéixer els tractaments farmacològics que té i fer una valoració nutricional, així com les pràctiques higièniques personals i els hàbits tòxics de l'usuari. Valorar els seus coneixements, la capacitat i la motivació de l'usuari per a col·laborar en el seu programa terapèutic.

La valoració de l'entorn de cures

Si les cures es duen a terme en una institució, és important que hi haja una persona responsable de la seua cura. En el cas que es presten en el domicili a través de tècnics o cuidadors informals, cal valorar les actituds, habilitats, coneixements i possibilitats de l'entorn.

La valoració de la lesió

Aquesta valoració ha d'incloure, almenys, els següents paràmetres:
  • La localització de la lesió.
  • La classificació de l'estadi o grau de l'úlcera.
  • Les dimensions quant a longitud i amplària.
  • L'existència de túnels, excavacions o trajectes sinuosos.
  • El tipus de teixit present en la lesió, si hi ha teixit necròtic, esfàcels, teixit de granulació, etc.
  • El tipus d'úlcera i la presència de secreció, és a dir, si és purulenta, serosa, hemorràgica, etc.
  • La presència de dolor.
  • L'existència de signes d'infecció, de febre i de canvis.
S'ha d'avaluar amb periodicitat i registrar l'evolució.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada