dilluns, 6 d’agost del 2018

Les causes de les úlceres per pressió

Una úlcera per pressió és qualsevol lesió provocada per una pressió continuada que causa una lesió en el teixit.

Aquesta lesió es pot produir per l'acció de factors extrínsecs, sempre tenint en compte la pressió a la qual es veu sotmés el cos i el temps d'exposició.

ÚLCERA = PRESSIÓ + TEMPS

La pressió es produeix per l'acció de la gravetat i actua de forma perpendicular a la pell, provocant un aixafament dels teixits entre dos plans, un que pertany a la persona (en les diferents parts corporals) i un altre que pertany a l'element que pressiona (butaca, llit, sistemes de transport de fluids, sondes, etc.).

La pressió provoca en els teixits blans una hipòxia i si no s'alleuja, una necrosi d'aquests.

La fricció és la força que de forma tangencial actua paral·lela a la pell i produeix frecs com a conseqüència del moviment i de l'arrossegament.

El cisallament: la compressió vascular s'origina per la combinació de pressió i de la fricció (per exemple, la posició de Fowler produeix el lliscament del cos i pot provocar pressió en el sacre i fricció sobre la mateixa zona).
POSICIÓ DE FOWLER
Font: Saltanat ebli (Wikimedia Commons)

La maceració es produeix per un excés d'humitat, causada per alteracions com la incontinència fecal o urinària, la sudoració en excés o el mal assecat de la pell després de practicar la higiene.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada